Διατηρητέα κτίρια και ανακαίνιση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

anakainisi-diathrhteon-ktirion

Διατηρητέα κτίρια είναι τα κτίρια που η κατασκευή τους χρονολογείται μετά το 1830 και συνιστούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας χώρας. 

Παρουσιάζουν πολλές διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια τόσο εμφανισιακά όσο και σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης, διότι ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί.

Στην Ελλάδα τα διατηρητέα κτίρια κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες ακινήτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εξαιτίας των περιορισμών πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει φροντίσει για την καταχώρηση του κτιρίου του ως διατηρητέο.

Για παράδειγμα, υπάρχει ρητή απαγόρευση για οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτίριο, όπως η τοποθέτηση κλιματιστικών χωρίς την άδεια από το αρμόδιο υπουργείο. 

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να εκτελούν καμία οικοδομική δραστηριότητα και σε περίπτωση που γίνουν στο κτίριο ζημιές από κάποιο φυσικό φαινόμενο ο ιδιοκτήτης οφείλει να τις αποκαταστήσει.

Όσον αφορά τη διαδικασία αναπαλαίωσης ενός διατηρητέου κτιρίου, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στους ισχύοντες περιοριστικούς κανόνες για τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσετε.

Διαδικασία ανακαίνισης διατηρητέων κτιρίων

1. Έλεγχος κτιρίου

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανακαινίσεων πραγματοποιούν έλεγχο στα δομικά χαρακτηριστικά του κτιρίου σας.

2. Μελέτη Αποκατάστασης

Η μελέτη αποκατάστασης προσδιορίζει τον καλύτερο τρόπο επιδιόρθωσης των προβλημάτων που εντοπίσαμε στο προηγούμενο στάδιο. 

Η μελέτη περιλαμβάνει την πρόταση στατικής και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης. Σημαντική είναι η έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία πριν την έναρξη των εργασιών.

3. Επιδιόρθωση και ενίσχυση των τειχών

Λόγω των πολλών ετών κατασκευής τους, η φθορά τους είναι αναμενόμενη. Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση της τοιχοποιίας είναι απαραίτητη διαδικασία για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

4. Πραγματοποίηση λοιπών επιδιορθώσεων

Η διαδικασία μιας ανακαίνισης περιλαμβάνει πολλές επιδιορθώσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ακινήτου. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι η συντήρηση οροφής και η επιδιόρθωση ξύλινων κατασκευών, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει πρώτα έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία.

Επιδότηση διατηρητέων κτιρίων

Η ανακαίνιση ενός διατηρητέου κτιρίου είναι μια διαδικασία με υψηλό κόστος, ωστόσο υπάρχουν προγράμματα επιδότησης του έργου σας. Μέχρι τα μέσα της άνοιξης του 2022, πρόκειται να εγκριθεί το Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά τους ιδιοκτήτες των κτιρίων ή τους άμεσα ωφελούμενους. Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους για εργασίες διατήρησης των διατηρητέων τους για αποφυγή κατάρρευσης.

Το πρόγραμμα αφορά εργασίες, όπως:

  1. Καθαρισμό της πρόσοψης του κτιρίου από ατμοσφαιρικούς ρύπους ή graffiti.
  2. Εργασίες συντήρησης της κεραμοσκεπής.
  3. Αντικατάσταση κουφωμάτων & επιδιόρθωση των μεταλλικών στοιχείων.
  4. Αλλαγές στην διαμερισμάτωση του χώρου.
  5. Αποκατάσταση των  ξύλινων πατωμάτων & των κλιμάκων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι πλέον αντιληπτό ότι η ανακαίνιση ενός διατηρητέου κτιρίου δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

Χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να πραγματοποιηθεί, λόγω των περιορισμών που ισχύουν. 

Η ομάδα του Ergonpolis με την μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει σε  ανακαινίσεις διατηρητέων κτιρίων, σας υπόσχεται την άμεση και άριστη παράδοση του έργου!