Κόστος ανακαίνισης σπιτιού: Πως διαμορφώνεται

kostos-ergasion-spitiou

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προβούν σε  ολική ή μερική ανακαίνιση της κατοικίας ή του καταστήματός τους. Παρά το γεγονός πως όλοι επιθυμούμε την ανανέωση του χώρου μας, αυτό που πολλές φορές μας “κρατάει” πίσω είναι το κόστος μιας ανακαίνισης σπιτιού.

Οι ανακαινίσεις δεν έχουν μια συγκεκριμένη κοστολόγηση, καθώς η τιμή τους ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι να ανανεώσεις το σπίτι σου αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις την έρευνα, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος!

Τι επηρεάζει το κόστος μιας ανακαίνισης;

Δεδομένου ότι το κόστος μιας ανακαίνισης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι ιδιοκτήτες συνήθως δεν γνωρίζουν το ποσό που θα χρειαστεί να διαθέσουν για την ανανέωση του χώρου τους. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως μια ολική ανακαίνιση σπιτιού κοστίζει από 400 έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ποιοι είναι όμως οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τελικά το κόστος μια ανακαίνισης σπιτιού;

 

1. Το είδος των εργασιών

Βασικό ρόλο στο κόστος μιας ανακαίνισης σπιτιού παίζει το είδος των εργασιών. Όσο περισσότερες είναι οι εργασίες, τόσο ανεβαίνει και το κόστος. 

Επιπλέον, μια σημαντική μεταβλητή είναι τα τετραγωνικά του σπιτιού. Παραδείγματος χάριν, μια ανακαίνιση σπιτιού 60 τ.μ θα κοστίσει λιγότερο από μια ανακαίνιση σπιτιού 100 τ.μ.

2. Η ποιότητα των υλικών

Ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός στη διαμόρφωση του κόστους μιας ανακαίνισης. Υψηλής ποιότητας υλικά ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημειώνει και στο κόστος τοποθέτησης τους.

3. Η παλαιότητα του ακινήτου 

Απευθύνσου σε έναν μηχανικό για να αξιολογήσει την κατάσταση του κτιρίου και συζητήστε μαζί την ποσότητα των εργασιών που χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθεί και το τελικό κόστος.

4. Η θέση της κατοικίας 

Η περιοχή και ο όροφος της κατοικίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους. Είναι πιθανό να επιφέρουν αύξηση έως και 15% της συνολικής κοστολόγησης.

Συμβουλεύσου έναν έμπειρο μηχανικό σχετικά με τα κόστη των εργασιών για τη δική σου περίπτωση.

Το κόστος των εργασιών​

Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ποσό που χρειάζεται για την ολική διαμόρφωση ενός χώρου, το κόστος των επιμέρους εργασιών μπορεί  να υπολογιστεί κατά προσέγγιση

Αποξηλώσεις

Οι αποξηλώσεις είναι από τις βασικές εργασίες μιας ανακαίνισης και αφορούν την απομάκρυνση των ήδη υπαρχόντων  εξοπλισμών στο σπίτι, την ενοικίαση κάδων για τα μπάζα, καθώς και τα σοβατίσματα που απαιτούνται μετά. Το κόστος για τις συγκεκριμένες εργασίες ανέρχεται στα 800-1000 ευρώ.

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

Μια σχετικά ακριβή αλλά ταυτόχρονα απαραίτητη εργασία είναι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση της νέας κατοικίας. Το κόστος της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1500 ευρώ.

Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τις παροχές νερού σε διάφορα μέρη του σπιτιού, όπως είναι το μπάνιο. Το κόστος της συγκεκριμένης εργασίας ανέρχεται στα 1400 ευρώ.

Επενδύσεις δαπέδων και τοποθέτηση πλακιδίων

Το κόστος τοποθέτησης πλακιδίων εξαρτάται από τα τετραγωνικά του δαπέδου που θα χρειαστεί να καλυφθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τοποθέτηση τους κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Προετοιμασία και ελαιοχρωματισμός τοίχων

Παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένες εργασίες συνήθως συνδυάζονται, η προετοιμασία κρίνεται απαραίτητη σε ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων. Το κόστος εδώ διαμορφώνεται περίπου στα 1800 ευρώ, ποσό το οποίο εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλλαγή κουφωμάτων 

Η αλλαγή κουφωμάτων αποτελεί την πιο ακριβή εργασία, με το κόστος της να φτάνει ακόμα και τα 5000 ευρώ. Παράγοντες όπως το είδος των κουφωμάτων, ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος.

Σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει, γίνεται πλέον αντιληπτό πως το κόστος μιας ανακαίνισης καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

Από το είδος της εργασίας μέχρι τα υλικά που θα επιλέξετε, όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους.

Η ομάδα της Ergonpolis είναι εδώ για εσένα, έτοιμη να σε καθοδηγήσει και να σου προσφέρει ένα άρτια ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στις  δικές σου ανάγκες και με τις πιο οικονομικές τιμές της αγοράς!

Το κόστος των εργασιών​

Αποξηλώσεις

Οι αποξηλώσεις είναι από τις βασικές εργασίες μιας ανακαίνισης. Αφορούν την απομάκρυνση των ήδη υπαρχόντων εξοπλισμών στο σπίτι, την ενοικίαση κάδων για τα μπάζα και τα σοβατίσματα. Το κόστος για τις συγκεκριμένες εργασίες είναι στα 800-1000 ευρώ.

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

Μια σχετικά ακριβή αλλά ταυτόχρονα απαραίτητη εργασία είναι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση της νέας κατοικίας. Το κόστος της φτάνει μέχρι και τα 1500 ευρώ.

Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τις παροχές νερού σε διάφορα μέρη του σπιτιού, όπως είναι το μπάνιο. Το κόστος της συγκεκριμένης εργασίας ανέρχεται στα 1400 ευρώ.

Επενδύσεις δαπέδων και τοποθέτηση πλακιδίων

Το κόστος τοποθέτησης πλακιδίων εξαρτάται από τα τετραγωνικά του δαπέδου που θα χρειαστεί να καλύψετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τοποθέτηση τους κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Προετοιμασία και ελαιοχρωματισμός τοίχων

Παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένες εργασίες πάνε συνήθως πακέτο, η προετοιμασία κρίνεται απαραίτητη σε ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων. Το κόστος εδώ φτάνει περίπου στα 1800 ευρώ, ποσό το οποίο εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλλαγή κουφωμάτων 

Η αλλαγή κουφωμάτων αποτελεί την πιο ακριβή εργασία, με το κόστος της να φτάνει ακόμα και τα 5000 ευρώ. Παράγοντες όπως το είδος των κουφωμάτων, ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος.

Σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει, γίνεται πλέον αντιληπτό πως το τελικό κόστος μιας ανακαίνισης είναι πολυπαραγοντικό.

Από το είδος της εργασίας μέχρι τα υλικά που θα επιλέγετε, όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους.

Η ομάδα της Ergonpolis είναι εδώ για εσένα, έτοιμη να σε καθοδηγήσει και να σου προσφέρει ένα άρτια ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Σκοπός μας, η παράδοση έργων απόλυτα προσαρμοσμένων στις δικές σου ανάγκες και με τις πιο οικονομικές τιμές της αγοράς!